0 0
Read Time1 Minute, 5 Second

W najnowszym odcinku cyklu „Niematerialna Warszawa” Jerzy S. Majewski oprowadzi po warszawskich restauracjach, knajpach, kawiarniach i barach mlecznych. Film o historii dawnej i współczesnej warszawskiej gastronomii można już obejrzeć na FB Domu Spotkań z Historią i Kulturalnej Warszawy.

Varsavianista zaprosił do rozmowy stołecznych restauratorów i cukierników, którzy kontynuują warszawskie tradycje gastronomiczne. Z ich wypowiedzi będzie można się dowiedzieć, czy były handelki i gdzie przed wojną jadano flaki.

 

 

Warszawa w dwudziestoleciu międzywojennym była nie tylko polską stolicą polityczną i kulturalną, ale także gastronomiczną. Niepowtarzalną specyfikę knajpianego i kawiarnianego życia dopełniały królujące na talerzach dania: flaki, golonki, serdelki. Mogłoby się wydawać, że przedwojenne tradycje zanikły, ale na szczęście nigdy nie zostały ostatecznie zatarte. Ich ciągłość można odnaleźć także dziś – w niemal identycznych ciastkach, czy w działaniu barów mlecznych.

Materiał filmowy „Niematerialna Warszawa. Warszawska gastronomia” został zrealizowany na zlecenie m.st. Warszawy i Domu Spotkań z Historią przez Awangarda Media Group. Powstał z inicjatywy powołanego przez Prezydenta m.st. Warszawy Zespołu ds. niematerialnego dziedzictwa kulturowego stolicy. Film jest drugą częścią cyklu online, w którym twórcy starają się uchwycić przekazywane międzypokoleniowo praktyki, tradycje i zwyczaje budujące warszawską tożsamość, a także kształtujące związek mieszkanek i mieszkańców z miastem. Zachęcamy do lektury przewodnika po naszym wspólnym dziedzictwie.

Źródło: https://um.warszawa.pl/-/o-warszawskiej-gastronomii-film-z-cyklu-%E2%80%9Eniematerialna-warszawa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Pierwsze oprawy SAVA już świecą w Warszawie
Next post Stypendia artystyczne przyznane!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz