Aromaty wina pochodzą z określonych składników: cukru, kwasu, owoców, garbników i alkoholu. Jeśli chodzi o smaki jedzenia, możemy wyróżnić słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami. Łącząc wino z określonym daniem, zwróć uwagę na składniki, bogactwo zapachów i teksturę. Możesz je dopasować na zasadzie podobieństw lub kontrastu. Decyzja należy do Ciebie. Na przykład do makaronu w bogatym sosie śmietanowym możesz dobrać orzeźwiające białe wino lub dojrzałe Chardonnay albo Roussanne/Marsanne. Sprawdź kilka wypróbowanych zasad.
Jakie wino do tłustej potrawy?
Wszystkie wina należy przechowywać w tej samej temperaturze, niezależnie od koloru. Różnica tkwi w temperaturze ich podawania. Jeśli pijemy za zimne białe wino lub za ciepłe czerwone, nie możemy w pełni delektować się bukietem aromatów.
Jeśli szukasz wina do tłustej potrawy, pamiętaj, że musi zbilansować ją kwasowością lub przełamać taniną. Dlatego stek świetnie komponuje się z Cabernet. Białko i tłuszcz wołowy zmiękcza wysuszające garbniki zawarte w trunku. Owocowe, jagodowe i leśne nuty wina uzupełniają mięsne aromaty.
Jakie wino do słonych potraw?
Słone potrawy wydają się ograniczać wybór trunków. Sól sprawi, że dębowy smak Chardonnay stanie się dziwny, a wina o wysokiej zawartości alkoholu okażą się za mocne. Dodatkowo usunie owocowe nuty z czerwonego wina. Przy odrobinie wyobraźni możesz jednak wyczarować niezwykłą kombinację słonej potrawy i słodkiego wina. Jeśli lubisz klasyczne rozwiązania, zdecyduj się na ser Bleu i Sauternes.
Wina musujące również świetnie współgrają ze słonymi, smażonymi potrawami. Karbonatyzacja i kwasy drożdżowe naśladują piwo i neutralizują sól, jednocześnie dodają ciekawej tekstury i niuansów smakowych. Do słonych owoców morza, takich jak ostrygi, dobierz kwaśne wina.
Jakie wino do deserów?
Pamiętaj, że istnieją różne stopnie słodyczy. Niektóre przepisy zawierają odrobinę cukru, na przykład sos owocowy podawany na pieczonym schabie. Ta lekka, owocowa słodycz dobrze komponuje się z bogatymi białymi winami, takimi jak Chardonnay. Wybierz alkohol słodszy od deseru, w przeciwnym razie stanie się gorzki lub cierpki.
Chociaż czerwone wino i czekolada jest popularnym połączeniem, zachowaj dużą ostrożność. Do gorzkiej, ciemnej czekolady dobierz czerwono wino z odrobiną słodyczy, np. późny zbiór Zinfandel. Oferuje go profesjonalny sklep z winami Warszawa.
%IMG%
O czym warto jeszcze pamiętać?
Szukając wina pasującego do kwaśnej potrawy, upewnij się, że jego kwasowość jest co najmniej taka, jak serwowanego dania. W przeciwnym razie będzie smakował mdło i nijako. Jeśli przyrządzasz sałatkę, dodaj mniej octu lub soku z cytryny. Dobierz do niej Sauvignon Blanc lub Semillon.
Co z gorzkim smakiem? Chociaż jest ceniony przez niektóre kultury, zazwyczaj się go unika. W winie gorycz najczęściej wynika z niedojrzałych winogron. Czasami może się pojawić, jeśli winiarz nie wyciągnie łodyg i pestek (nasion) ze zbiornika fermentacyjnego lub źle przechowuje trunek w beczce.
Lekkie potrawy najlepiej komponują się z lekkimi winami. Do ciężkiego jedzenia dopasuj natomiast ciężkie wino. Takie rozwiązanie jest bardzo bezpieczne. Oczywiście z czasem możesz eksperymentować, jednak na początku warto trzymać się sprawdzonych zasad.